Kasteelpark Born was 6 juli het decor voor de jaarlijkse bijeenkomst van alle gemeentelijke buurtpreventieteams en hun samenwerkingspartners. Doel van de avond was om mensen te enthousiasmeren voor het buurtpreventieteam en om alle deelnemers te bedanken voor hun belangrijke werk. Behalve een speech van de burgemeester was er die avond ook een uitdagende speurtocht en een uitgebreid buffet. De organisatie van deze bijeenkomst was dit keer in handen van de preventieteams in Born. Manuel Janssen, coördinator van buurtpreventieteam

Hondsbroek-Aldenhof en mede-organisator van de avond, vertelt over hun werk.

 

“We zijn de ogen en oren van de wijk. Via de Buiten-Beter-app melden we onregelmatigheden bij de gemeente. Daarmee hebben we al veel resultaat geboekt. Kapotte straatlantaarns zijn gerepareerd, losse stoeptegels zijn recht gelegd, de hoeveelheid zwerfafval is afgenomen, overhangende bomen en struiken worden sneller gesnoeid en twee onverlichte kruisingen hebben straatlantaarns gekregen.” Buurtpreventieteams krijgen sinds dit jaar van de politie wekelijks de zogenaamde CAS-resultaten (CAS staat voor Criminaliteits Anticipatie Systeem). Daardoor kunnen ze gerichter de ‘hotspots’ bezoeken. Dat de inzet van buurtpreventieteams werkt, blijkt ook

uit de cijfers. In de eerste helft van 2018 zijn maar liefst 60% minder inbraken gepleegd dan in de eerste helft van 2017.

 

Actief team

“Buurtpreventie Hondsbroek-Aldenhof is een heel actief team”, vertelt deelnemer

Meta Geurten. Maar net als bij de andere teams, kunnen we nog wel wat versterking gebruiken. “Het is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend. We hebben een groepsapp waarin we de looprondes verdelen. De communicatie loopt soepel.” Manuel en Meta zijn ook tevreden over de communicatie met en reactie van de BOA’s en de wijkagent. “We signaleren bijvoorbeeld vernielingen en hardrijders bij de wijkagent. Die reageert daar meestal snel op. Dat is ook nodig om de leden enthousiast te houden. Als meldingen niet worden opgepikt, verlies je de motivatie om dingen aan te kaarten.”

 

Sociale functie

Buurtpreventieteams hebben ook een sociale functie. “Mensen spreken ons eerder aan dan dat ze naar de politie of gemeente stappen”, weet Manuel. “Zelf benaderen we  mensen ook actief, bijvoorbeeld hangjongeren als buurtbewoners last van ze hebben. Jongeren verdienen wat ons betreft een eigen plek in de wijk.” Meta doet tot slot nog een oproep: “We zijn een hele leuke, gezellige club. We hebben regelmatig leuke uitjes en één keer per jaar een avond zoals deze. Wandelen is goed voor iedereen en de wijk wordt er veiliger en leefbaarder van, dus kom erbij!”

 

Wilt u meer weten over buurtpreventie of lid worden van het buurtpreventieteam in uw wijk? Kijk dan op www.buurtpreventiesittard-geleen.nl

 

 

Buurtpreventieteam Hondsbroek-Aldenhof uit Born, van links naar rechts: Manuel Janssen, Eugène Gulikers, Pascalle Gulikers, Willy Janssen, John Klein, Meta Geurten, Jochen Knarren, Mikel Severijnen

Buurtpreventieteam Hondsbroek-Aldenhof uit Born, van links naar rechts:

1 april 2018 
Sittard-Geleen nieuws

Op zaterdag 31 maart presenteerden de leden van het nieuwe Buurtpreventieteam Limbrichterveld zich in het winkelcentrum aan de buurtbewoners.
Op dinsdag 3 april start het team van in totaal elf mensen met hun rondjes door de wijk. Dat gebeurt – met uitzondering van de zondag – dagelijks in groepjes van twee.
Het Buurtpreventieteam wil daarmee een bijdrage leveren aan de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt. Zo zullen zij verdachte situaties melden bij de politie en zaken als losliggende stoeptegels, kapotte straatverlichting, afvaldumping en kapot straatmeubilair melden bij de gemeente. En ook andere zaken in de buurt die verbeterd kunnen worden komen daarbij wellicht in beeld.
Het Buurtpreventieteam kan nog versterking gebruiken. “Mensen die ons willen steunen en/of helpen zijn van harte welkom,” zegt Han van Mourik, lid van het nieuwe Buurtpreventieteam.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan Saskia van Eeken of Han van Mourik.

Foto_buurtpreventieteam_Limbrichterveld.jpg

Foto Buurtpreventieteam Limbrichterveld

 

 

De Limburger 25-01-2018

Sittard-Geleen kan niet met cijfers aantonen dat buurtpreventie werkt. Wel bestaat het ‘vermoeden’ dat criminaliteit door inzet van buurtapps en -teams daalt.

Het effect van het betrekken van burgers bij de veiligheid in hun wijk blijkt lastig meetbaar. Dat meldt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen in een evaluatie over de inzet van buurtpreventieteams en WhatsAppgroepen in de gemeente.

"Er is wel een vermoeden" dat buurtpreventie invloed heeft op vermindering van criminaliteit en overlast in wijken, "maar dit kan niet aan de hand van cijfers aangetoond worden". 

Criminaliteitscijfers
Cox heeft de criminaliteitscijfers van wijken en dorpen in zijn gemeente over de afgelopen drie jaar gelegd naast de gegevens over actieve buurtteams en appgroepen. "Niet in alle wijken waar buurtpreventieteams en WhatsAppgroepen actief zijn, is een daling van criminaliteit te zien", meldt Cox in een brief aan de commissie Handhaving. "Het is niet bekend of in die wijken andere factoren de criminaliteit hoog houden, noch is bekend hoe actief WhatsAppgroepen functioneren."

Daar staat tegenover dat er wel degelijk ook voorbeelden bestaan van arrestaties die politie kon verrichten dankzij oplettende burgers en de inzet van appgroepen.

Woninginbraken
Ook valt op dat in de meeste wijken waar burgers buurtpreventieteams vormen en herkenbaar op straat aanwezig zijn, het aantal woninginbraken fors is gedaald. Maar ook hier blijkt uit cijfers dat er buurten zijn waar dat effect niet zichtbaar is (de wijken De Kluis in Geleen en Kemperkoul in Sittard).

Toch heeft buurtpreventie volgens Cox duidelijk zin. De sociale betrokkenheid en saamhorigheid in de wijk groeien. En volgens Cox vergroten de initiatieven wel het ‘gevoel van veiligheid’ onder inwoners.

Oplettendheid
De extra oplettendheid van burgers levert de politie ook regelmatig concrete tips op die bruikbaar zijn bij de opsporing van verdachten. Ook maken burgers elkaar alert op preventieve maatregelen om bijvoorbeeld inbraak te voorkomen. Zo spreken buurtpreventieteams wijkbewoners aan op gedrag.

In Sittard-Geleen zijn voor zover bij de gemeente bekend, nu ruim zestig appgroepen actief.

In 2015 werd het eerste buurtpreventieteam opgericht in Geleen-Zuid. Inmiddels zijn er in acht wijken dit soort teams. De wijken Hoogveld en Lindenheuvel komen daar mogelijk nog bij.

 foto_25-01-2018_de_limburger.jpg

De gemeente geeft met borden aan in welke wijken burgers zich inzetten voor buurtpreventie.Foto: Ermindo Armino

 

Bron Sittard-Geleen nieuws 19 mei 2017

De criminaliteit in Sittard-Geleen is het afgelopen jaar fors gedaald. In de vandaag gepubliceerde jaarlijkse misdaadmeter van het AD staat Sittard-Geleen dan ook niet langer in de top-10. Vorig jaar stond de gemeente op plek 8, dit jaar zijn de cijfers gunstiger en is Sittard-Geleen terug te vinden op plek 18. In de top-10 staan wel nog drie Limburgse gemeenten: Roermond op 9, Maasticht op 7 en Heerlen op 6. Eijsden-Margraten is de veiligste gemeente van Limburg. In Sittard-Geleen (93.315 inwoners) zijn de misdaadfcijfers over de hele linie gedaald. Vooral het aantal inbraken daalde fors.

Zie AD misdaadmeter: http://www.ad.nl/redactie/misdaadmeter/2017/lijst.html

 

Gaat u op stap met Carnaval? Of met vakantie? Zorg dan dat uw woning er bewoond uitziet. Inbrekers werken namelijk gewoon door en profiteren van uw afwezigheid. Laat uw woning er daarom uitzien alsof u elk moment thuis kunt komen.

Met onderstaande preventietips maakt u het de dieven flink lastiger.

Preventietips

 • Leg nooit reservesleutels onder de mat, bloempotten of op gemakkelijk bereikbare plekken in huis.
 • Laat geen briefjes achter voor uw familieleden, buren of leveranciers.
 • Vermeld niet op sociale netwerken (Facebook, Twitter) dat u een avond op stap bent of op vakantie gaat. Werk ook niet mee aan telefonische enqu?tes over uw reisperiodes.
 • Zorg dat er van buiten geen waardevolle spullen zichtbaar zijn.
 • Openstaande bovenlichten en ramen op een kier zijn zeer inbraakgevoelig, ook op de bovenverdiepingen.
 • Voorkom een overvolle brievenbus. Vraag de huisoppas of buren deze te legen of plaats een NEE NEE-sticker.
 • Berg ladders en tuinmaterialen goed op. En zet de afvalcontainer binnen. Deze kan als klimwerktuig dienen.
 • Gebruik schakelklokken om verlichting aan te laten gaan.
 • Zorg voor deugdelijk hang- en sluitwerk voor deuren, ramen en puien. Let op het keurmerk SKG (Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen), bij voorkeur twee of drie sterren.
 • Inbrekers slaan graag zo snel mogelijk toe. Zorg daarom er voor dat buitenverlichting aanspringt met een bewegingsmelder, plaats een alarminstallatie in huis en zorg voor inbraakvertragende beveiliging van ramen en deuren.
 • Denk ook aan het afsluiten van garages en tuinhuisjes, juist deze trekken de aandacht van inbrekers

Voor uitgebreide preventietips: