Sittard-Geleen, 30 januari 2015 – Gisteravond heeft Burgemeester Sjraar Cox eigenhandig het eerste Buurtpreventieteam in Sittard-Geleen geïnstalleerd. Burgemeester: “Met dit eerste team is hopelijk het eerste schaap over de dam. Ik hoop dat er nog vele teams volgen. Deze teams zijn extra ogen en oren in de wijk, waarmee zij bijdragen aan de veiligheid, leefbaarheid en betrokkenheid in hun wijk. Het is goed te zien dat inwoners zich actief willen inzetten voor hun buurt.”

Het eerste team is ontstaan in Geleen Zuid/Kluis. Tien? enthousiaste en betrokken inwoners (zie foto) vormen het eerste buurtpreventieteam in Sittard-Geleen. Buurtpreventie is een vorm van toezicht in de eigen woonomgeving door bewoners, die zich medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Elkaar kennen, elkaar weten te vinden en elkaar aanspreken, is hierbij erg belangrijk. Tweetallen van het buurtpreventieteam gaan volgens een rooster te voet door de buurt en signaleren onveilige situaties en bijvoorbeeld zaken in de openbare ruimte die verbetering behoeven. De buurtpreventieteams werken ook preventief. Ze geven aan bewoners voorlichting over brand- of inbraakpreventie of wijzen schoolgaande jeugd op het belang van verkeersveiligheid.

Meedoen aan buurtpreventie?
Zodra er in een buurt minimaal tien buurtbewoners bereid zijn om deel te nemen aan buurtpreventie, dan kan een team worden opgestart. De gemeente Sittard-Geleen begeleidt de buurtpreventieteams en stelt ook alle benodigdheden beschikbaar, zoals zaklampen en jassen waarop duidelijk herkenbaar is dat personen deel uitmaken van een buurtpreventieteam.

Meer informatie of lid worden?
Voor meer informatie over buurtpreventieteams kan men terecht op www.buurtpreventiesittard-geleen.nl. Aanmelden voor een team kan ook via de stadsdeelmanager of buurtpreventie@sittard-geleen.nl.