© Copyright 2019 Dagblad DeLimburger.

Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Vrijdag, 01 november 2019

 

Eén dag patrouilleren tegen inbraken

BUURTBEWONERS


GELEEN

DOOR MARTINE ZWETS

Het landelijke initiatief is een stille dood gestorven, maar de buurtpreventieteams in Geleen gaan onvermoeibaar door. Tijdens ‘1 dag niet!’ lopen buurtbewoners een avond mee door de buurt om inbraken te voorkomen.

Het is het vijfde jaar dat de buurtpreventieteams van Geleen Zuid/Kluis, Geleen Centrum en Geleen Lindenheuvel ‘1 dag niet!’ organiseren - een avond tegen woninginbraak - waarbij buurtgenoten mee door de buurt lopen. „Als er twintig mensen in gele hesjes door de wijk lopen, zal de gemiddelde inbreker zich toch even achter de oren krabben”, zegt Ronald Otten, coördinator Buurtpreventie Geleen Zuid/Kluis en Geleen Centrum/Fortunapark.

Door buurtgenoten mee te laten lopen, hoopt Otten bewustwording rond woninginbraken te vergroten. „Het is tweeledig. We leren ze alert te zijn op verdachte situaties, maar vragen hen ook andere mensen te attenderen op onveilige situaties. Bijvoorbeeld: een kliko die buiten tegen een garage met plat dak staat. Dat is een makkelijk opstapje voor een inbreker. Daar moet je soms even op wijzen.”

‘1 dag niet!’ is overigens wat gedramatiseerd, want het is niet zo dat er in Geleen geen dag voorbijgaat zonder inbraak. In Geleen werd in juli 2019 vier keer ingebroken in een woning, in augustus acht keer en in september vijftien keer, blijkt uit cijfers van de politie. De donkere dagen zijn wel extra interessant voor inbrekers, weet Otten. „Donkere huizen, en mensen laten hun gordijnen vaak open. ”Extra handjes voor de teams zijn dus altijd welkom. „Maar de actie vrijdag (vandaag, red.) is eenmalig. Dat wil niet zeggen dat we niet hopen dat we er één of twee mensen aan overhouden. We zijn altijd op zoek naar ogen en oren in de buurt.”

De avond begint vandaag om 18.00 uur bij wijksteunpunt Amusant. Vanaf 19.15 uur wordt er door de wijken gelopen.